Uitvaart ervaringen

Zonder uitvaartwensen blijft het vaak gissen

Kuipers & Pikart - Uitvaart wensen

Veel mensen leggen hun wensen omtrent hun afscheid niet vast. Ook wanneer zij weten dat hun dood eraan zit te komen. Dat komt meestal niet uit een soort onverschilligheid voort. Voor veel mensen is het simpelweg te confronterend om zich hier mee bezig te houden. Volkomen begrijpelijk natuurlijk. Maar het gevolg is wél dat er veel verrassingen en vragen bij de naasten ontstaan als het moment daar eenmaal is. Met een voorbespreking zorg je ervoor dat die situatie wordt voorkomen.

Geen uitvaartwensen

Drie dagen voordat Corné 56 jaar zou worden, overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Veel te jong natuurlijk. Hij liet zijn vrouw Eva en zijn jonge kinderen achter. Zij waren compleet uit het veld geslagen. Toch wilden zij meteen met mij om tafel om het afscheid te organiseren. Al snel kwamen we erachter dat dit best lastig was. Hoewel Corné zich ervan bewust was geweest dat zijn einde naderde, had hij bijna niets losgelaten over zijn uitvaartwensen omtrent het afscheid. Ook zijn vrouw had hier liever niet over willen praten. De wetenschap dat haar man straks weg zou zijn, was voor haar onverteerbaar.

Frágil

Het maken van alle keuzen omtrent Corné’s uitvaart was een kwestie van aannames doen en gissen. Maar samen hebben we er alles aan gedaan om de dienst in de geest van Corné te laten zijn. Omdat het zo’n volle bak zou worden, hebben we de afscheidsdienst los van de crematie georganiseerd. De familie van Eva is Kaapverdisch; hun spreektaal is Portugees. De dienst opende met ‘Frágil’ van Sting. Een nummer dat ook in het Portugees is uitgebracht, en in die taal minstens zo gevoelvol als in het Engels klinkt.

Ook in het portugees

Uit sympathie voor de schoonfamilie ben ik de dienst begonnen in hun moedertaal. Samen met Eva heb ik de Portugese woorden fonetisch geoefend, zodat die enigszins soepel uit mijn mond zouden komen. Het verraste mensen natuurlijk wel dat zij ineens in hun eigen taal werden aangesproken. Maar ze vonden het prachtig. Omgekeerd vond ik het ook mooi om een stukje van hun cultuur mee te krijgen. Het viel me op hoe hecht hun familieband was, en hoe expressief het verdriet werd getoond. Een deel van de familie kon niet overkomen naar Nederland. Dankzij een liveverbinding konden ze de dienst via hun laptop volgen. Zo waren ze er toch een beetje bij.

Indrukwekkend

De muziek die verder werd gedraaid (onder andere het prachtige ‘Une Belle Histoire’), de geweldige bloemenzee, de ontroerende speeches van de kinderen. Het leven van Corné werd op een indrukwekkende manier herinnerd en gevierd. Dit ondanks het feit dat er zoveel onduidelijkheid was. Toch heerst er bij families waar de uitvaartwensen al eerder waren besproken, veel meer rust tijdens het voorbereiden. De keuzes omtrent alles – van ‘begraven of cremeren’ tot de bloemen en de muziek – kunnen dan veel gemakkelijker worden gemaakt.

Mensen van het moment

We zijn allemaal mensen van het moment. Daarom raad ik iedereen aan om van tevoren al na te denken over je uitvaartwensen. Deze kun je online vastleggen in het door mij ontwikkelde wensenboekje. Net als al jouw wensen en ideeën is dit boekje dynamisch: je kunt het aanpassen gedurende de tijd. Je hebt misschien een bepaald beeld van een uitvaart: een lange zwarte auto, zware muziek… Maar buiten die opties is er nog veel meer mogelijk! Zelfs als je een rouwkoets met acht paarden zou willen, kan dat geregeld worden. Voor mij is het denken over zulke dingen ‘doodgewoon’. In een laagdrempelig voorbesprekingsgesprek denk ik graag met je mee. Stuur me gerust een mailtje of bel me even, dan kunnen we een afspraak inplannen.

2 gedachten over “Zonder uitvaartwensen blijft het vaak gissen

  1. Pingback: Homepage
  2. Pingback: wiki backlinks

Reacties zijn gesloten.