Wat te doen bij overlijden

Bij een overlijden moet er veel geregeld worden. Het kan voor u erg moeilijk zijn om aandacht vrij te maken voor al deze zaken. Wij helpen u hier graag bij. Met de onderstaande checklist kunt u zich zo goed mogelijk voorbereiden op de uitvaart.

1. Melding overlijden

Als eerste doet u een melding van overlijden bij de arts, de uitvaartondernemer en brengt u uiteraard uw familie en vrienden op de hoogte.

Huisarts waarschuwen

Het is de plicht van een huisarts om zo snel mogelijk te komen en het overlijden, en de oorzaak daarvan, officieel vast te stellen. Wanneer uw dierbare overlijdt in en verpleeghuis of ziekenhuis wordt dit daar geregeld.

Familie en vrienden op de hoogte brengen

Tijdens het wachten of na het bezoek van de huisarts kunt het beste eerst uw naaste familie en vrienden op de hoogte brengen van het overlijden.

Uitvaartondernemer bellen

U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0180-745745. Wij maken een afspraak met u om op een zeer korte termijn langs te komen. We bespreken de meest dringende zaken. Dat kan het beste met meerdere directe nabestaanden die mee willen praten en denken over de eerste bestemming van de overledene, de uitvaart en de rouwkaart.

2. Na het overlijden

Wanneer uw huisarts, de uitvaartondernemer en uw naaste familie op de hoogte zijn gebracht van het overleden zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden.

Klaarleggen van kleding en papieren

Als u ertoe in staat bent, kunt u alvast wat spullen opzoeken en klaarleggen. Bijvoorbeeld kleding van de overledene, het trouwboekje (indien van toepassing), de uitvaartwensenlijst, het donorcodicil, het testament of wilsbeschikking, een adressenlijst voor rouwkaarten en uitvaartpolissen (indien aanwezig).

Locaties van opbaring

Er zijn verschillende mogelijkheden van opbaring:

Thuisopbaring

De overledene blijft in huis en kan op bed, in een open of gesloten kist of op een opbaarplank worden opgebaard. De overledene wordt met een zogenaamde ‘koelplank’ of ‘kistkoeling’ gekoeld. Thuisopbaring kan op vrijwel iedere gewenste plek. Wanneer gewenst plaatsen wij een kamerscherm om de overledene aan het directe zicht te onttrekken.

Rouw of uitvaartcentrum

De overledene kan worden overgebracht naar de verschillende uitvaartcentra in de regio. Opbaring en bezoek van de overledene gaat volgens afspraak.

24-uurs kamer

De overledene wordt overgebracht naar een uitvaartcentrum en wordt daar opgebaard in een sfeervolle 24-uurs kamer. U krijgt de sleutel van deze kamer en kan 24 uur per dag bij de overledene terecht. Helaas hebben niet alle uitvaartcentra de beschikking over zo’n kamer. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Mortuarium

Indien u als nabestaande geen verdere wensen voor opbaring heeft, kan de overledene ook worden overgebracht naar het mortuarium. De overledene verblijft daar tot de dag van de uitvaart. Bezoek is daar (meestal) niet mogelijk.

Locatie naar keuze

Uiteraard denken wij met u mee als u een locatie in gedachten hebt die misschien niet zo voor de hand ligt. Hij kan u adviseren of uw wensen haalbaar zijn en binnen de kaders van de geldende regels vallen.

3. De uitvaart

Er zijn verschillende keuzes mogelijk rondom de uitvaart. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden.

Begraven of cremeren

Cremeren of begraven? Dit is een vraag die in het gesprek met de uitvaartbegeleider zeker ter sprake komt. Vaak weet u als nabestaande wel wat de wens van de overledene is, maar soms ook niet. Ook hier kan de uitvaartbegeleider u adviseren. Hij heeft een lijst met de crematoria en begraafplaatsen in de regio en kan u, in geval van begraven, adviseren welk soort graf het beste bij de wensen aansluit.

Mogelijkheden zoals de bloemen, dragers, rouwkaarten en rouwadvertenties, kisten, locatie, multimedia en rouwvervoer leest u hier.

Samenvatting

Een korte samenvatting van de checklist:

  1. Melding van overlijden: neem contact op met uw huisarts, directe familie en vrienden en uw uitvaartondernemer.
  2. Na het overlijden: het uitzoeken van kleding en belangrijke papieren (testament, wensenlijst, uitvaartpolissen). Keuze maken voor locatie van opbaring.
  3. De uitvaart: begraven of cremeren? Daarnaast de keuze uit verschillende uitvaartmogelijkheden.

Wilt u vrijblijvend een afspraak maken voor meer informatie?

Bel 0180-745745 of mail naar info@kuipers-pikart.nl.