Uitvaartkosten

De kosten voor een uitvaart verschillen voor iedereen, en hangen af van de persoonlijke wensen. Het komt vaak voor dat mensen het bedrag van het afscheid onderschatten. In een voorbespreking kunnen wij u vrijblijvend een begroting voorleggen. We geven uw een aantal voorbeelden van factoren die onder andere van invloed zijn op het kostenplaatje.

Begrafenis of crematie

De kosten voor een begrafenis liggen doorgaans wat hoger dan die van een crematie. Dit komt door het duurste onderdeel van een begrafenis: de grafkosten. Deze liggen normaliter wat hoger dan de crematiekosten. Toch hangt het echte prijsverschil tussen een crematie en begrafenis nog van veel meer factoren af, zoals de invulling van het verdere afscheid, het vervoer, de bloemen en de keuze van de kist.

Kisten

Tegenwoordig zijn er wat betreft kisten en omhulling veel verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan een eigentijdse kist met een ‘cocon’-vorm, aan kisten van milieuvriendelijk materiaal en aan zachte kisten gemaakt van materialen als stro, katoen en stof. Uiteraard is er ook nog volop keuze uit klassieke modellen, kleuren en materialen. Natuurlijk heeft alles een prijskaartje. Wij denken met u mee over welke kist het beste bij uw wensen en budget past.

Soorten graven

Verder is de keuze tussen een algemeen graf of eigen graf bepalend voor het kostenplaatje. Een algemeen graf is financieel voordeliger dan een eigen graf. Het verschil? In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen, die geen band met elkaar hebben. Een eigen graf is ook bestemd voor meerdere personen, maar hierin bent u vrij om zelf te kiezen wie hierin komen te liggen.

Doordeweeks of in het weekend

Tot slot maakt het wat betreft de kosten ook uit of de uitvaart doordeweeks of in het weekend plaatsvindt. De kosten van een uitvaart in het weekend kunnen hoger uitvallen vanwege de weekendtoeslag, die vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart (zoals de afscheidslocatie en het vervoer) wordt gerekend.

Uitvaartverzekering

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor uw eigen afscheid. Het is verstandig om na te denken over de vraag of u hier wel of niet verzekerd wil zijn. Als het moment daar eenmaal is, is er dan genoeg vermogen om het afscheid te financieren? Een uitvaartverzekering schept duidelijkheid over de kosten van de uitvaart en hoe deze betaald kunnen worden. Op deze manier worden uw dierbaren ontzorgd. Goed om te weten: waar u ook bent verzekerd, u bent altijd vrij in uw keuze door wie u de uitvaart wilt laten verzorgen. Voor welke uitvaartondernemer u ook kiest, uw verzekering keert het bedrag uit waarvoor u verzekerd bent. Veel uitvaartverzekeraars hebben een eigen uitvaartonderneming, waaronder Monuta en DELA. Bent u verzekerd bij één van deze bedrijven? Ook dan ben u vrij om zelf voor een eigen uitvaartverzorger te kiezen.

Heeft u vragen over uitvaartkosten?

Bel 0180-745745 of mail naar info@kuipers-pikart.nl.