Uitvaart artikelen

Een uitvaart, maar dan anders!

uitvaartcentrum Barendrecht

Een dienst in een met TL-licht verlichte zaal en daarna een plakje cake en koffie. Natuurlijk is er niets mis met het organiseren van een afscheidsceremonie in een uitvaartcentrum, of in de aula van een begraafplaats of crematorium. Bovendien kan deze tegenwoordig – door állerlei opties op het gebied van aankleding, multimedia en akoestiek – smaakvol, sfeervol en persoonlijk worden ingericht (en maakt de cake bijvoorbeeld plaats voor een scone). Maar wist je dat er heel wat meer opties zijn als het gaat om locaties voor een afscheidsdienst?

Bijzondere uitvaartlocatie

Het is namelijk óók mogelijk om de afscheidsceremonie plaats te laten vinden op een plek die speciaal is voor je dierbare. Dit zijn misschien plekken die niet meteen voor de hand liggen, maar waar een mooie ceremonie toch heel vaak mogelijk is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de favoriete stamkroeg van je dierbare? Door middel van goede voorzieningen op het gebied van audio en video kunnen de sprekers op het podium hun memoires delen, terwijl de gasten op barkrukken toeluisteren. Na de dienst brengen jullie in dezelfde ruimte een toost op het leven uit.

Vind rust in de natuur

Ook de natuur biedt eindeloze mogelijkheden. Was je dierbare gek op het wandelen door het bos? Dan kan de ceremonie tussen de bloeiende berken, de wilde bloemen en de bosanemonen plaatsvinden. Maar ook een afscheidsceremonie op een uitgestrekt graanveld tijdens zonsondergang kan de nodige rust en lichtheid brengen. Misschien was je dierbare gek op tuinieren. Dan kan het samenkomen met alle gasten in de eigen achtertuin ook een optie zijn.

Nog meer opties

En zo zijn er nog véél meer opties. Het strand bijvoorbeeld: je gedachten op de vrije loop laten en het verdriet verwerken met het geluid van het stromende water en de tjilpende duinvogels op de achtergrond. Na de dienst komen jij en de andere nabestaanden bij elkaar in een afgehuurde strandtent, waar je een toast uitbrengen met cocktails. De laatste eer brengen aan je dierbare kan echter ook in een theater of oude bioscoop. Indrukwekkend: op het grote scherm met foto’s en video herinneringen ophalen aan jullie dierbare. Was hij of zij echter een echte voetballer of supporter? De voetbalkantine is ook een mogelijke locatie. Na de ceremonie kan de dierbare langs de voetbalvelden naar zijn of haar laatste rustplaats worden vervoerd. Lijkt één van de opties je wat, of heb je zelf een ander idee voor een bijzondere uitvaartlocatie? Overleg dan met mij. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn en hoe we de ceremonie kunnen organiseren op deze locatie.

Rouwkost en troostvoer

Natuurlijk is er ook niets mis met een bakkie troost en een plakje cake. Maar geef toe: het is wel een beetje standaard. Gelukkig kun je met heel veel ander lekkers de nabestaanden wat extra troost bieden en je dierbare eren. Was hij of zij bijvoorbeeld gek op lekkere taartjes, scones, sandwiches en echte Engelse thee? Dan is het helemaal niet gek om een high tea te organiseren. Vind de uitvaartdienst of nabespreking plaats in de stamkroeg? Dan mogen natuurlijk niet het favoriete biertje of wijntje én de favoriete borrelhapjes van de dierbare ontbreken om op het leven te proosten – van vers gedraaide balletjes gehakt en saucijzenbroodjes tot tosti’s en knapperige kaasstengels. Ook een hartverwarmende, goed gevulde soep staat bekend als echt ’troostvoer’, en leent zich er prima voor om te worden geserveerd in een café of in een restaurant-achtige setting. Het standaard plakje cake kan prima worden vervangen door andere ‘rouwkost’, zoals een vers gebakken boterkoek, amandeltaart of bokkenpoten. Of bijvoorbeeld door sushi, roti, hamburgers of loempia’s. Was je dierbare befaamd om zijn zelfgebakken worstenbroodjes, appelkoeken of oliebollen? Dan komt dat op de tafels te staan. Wees niet bang: niets is te gek!

Wist je dat..

…naar schatting maar 1 op de 5 mensen weleens praat over de dood? Daarbij geeft een aanzienlijk deel van de mensen aan dat niemand van zijn of haar dierbaren op de hoogte is van de wensen omtrent het afscheid. Oei! Behoor jij ook tot die laatste groep? Op een laagdrempelige manier kun je hier verandering in brengen. Vul bijvoorbeeld, eventueel samen met je dierbaren, het online wensenboekje in en maak een vrijblijvende afspraak om eens op een luchtige én vrijblijvende manier van gedachten te wisselen over alle verschillende mogelijkheden!