De dood: een veel minder groot taboeonderwerp dan vroeger. Waar de dood in de jaren zestig meestal werd verzwegen, zijn processen als afscheid, rouw en verlies tegenwoordig beter bespreekbaar. Toch zag het kabinet aanleiding om een nieuwe voorlichtingscampagne te lanceren. Volgens Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vinden veel ongeneeslijk zieke mensen het praten over hun eigen naderende laatste levensfase lastig. Volgens hem past het praten hierover niet in onze ‘Instagram-samenleving’. Maar de dood de plek te geven die hij verdient, namelijk als volwaardig onderdeel van het leven, is volgens hem wél essentieel. Met de campagne hoopt De Jonge het gesprek over de dood te stimuleren. Het motto van de campagne is ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.’
Praten over de dood: eng maar belangrijk
Wanneer je weet dat het einde nadert, is het nadenken over de laatste levensfase vaak confronterend en eng. Alles komt ineens veel te dichtbij en wordt definitief. Toch kan praten met je dierbaren en professionals je enorm helpen. Het aangaan van het gesprek helpt om alle gevoelens, gedachten en wensen op een rijtje te zetten. Op die manier kun je mooier en beter afscheid van het leven leven nemen, met de mensen waar je om geeft dichtbij je. In dit gesprek kun je stilstaan bij alles wat belangrijk voor je is. Zijn er misschien nog plaatsen die nog zou willen bezoeken, of mensen die je zou willen ontmoeten? Zou je nog bepaalde gesprekken willen voeren met vrienden of familie? En op welke manier wil je dat de verzorging wordt ingericht? Misschien heb je nog helemaal geen ideeën met betrekking tot je laatste levensfase, Ook dan kan praten je op ideeën brengen. Er is overigens niet één goede manier voor hoe je zo’n gesprek kunt voeren, of moet beginnen. Fit kun je gewoon op je eigen manier aanpakken. Meer tips en handvatten vind je op de site die bij de voorlichtingscampagne hoort: https://www.overpalliatievezorg.nl/.
Nadenken over je eigen afscheid
Wanneer je een gesprek gaat voeren over de dood, hoort hier het praten over je eigen afscheid vaak ook bij. Wat wil jij achterlaten? Hoe wil je herinnerd worden? En hoe wil je dat straks anderen jouw leven vieren? Als uitvaartbegeleider spreek ik veel mensen die weten dat hun leven binnenkort zal eindigen. Tijdens deze gesprekken oriënteren we ons op het afscheid, en alles daaromheen. Hoe wrang en hoe oneerlijk de situatie soms ook is, ik merk wel aan mensen dat zij het prettig vinden om van gedachten te wisselen over hun eigen afscheid. Weten waar zij aan toe zijn en het creëren van duidelijkheid voor hun familie, geeft hun rust. Bovendien komen zij erachter dat er vaak veel meer mogelijk is dan zij in eerste instantie verwachtten.
Weet jij al van het wensenboekje?
Ook wanneer je in goede gezondheid verkeert, kan nadenken over je dood helemaal geen kwaad. Immers: we zijn allemaal mensen van het moment. Wanneer je praat over je eigen afscheid, en je wensen hierover ook kenbaar maakt aan je dierbaren, verhoog je de kans dat je eigen afscheid verloopt zoals jij dat voor je had gezien. Het online wensenboekje vormt een handige leidraad om je wensen inzichtelijk te maken. Jij en je dierbaren worden stap voor stap geleid door alle onderdelen die bij het afscheid horen: van de manier van begraven en de kist tot de sieraden en het vervoer. Niet alleen helpt het samen bespreken met je dierbaren om jouw afscheidswensen inzichtelijk te maken. Ook kunnen je dierbaren jou op ideeën brengen wanneer jij geen uitgesproken mening hebt over bijvoorbeeld de muziek of de bloemen. Samen kunnen jullie de keuzes maken die het beste bij jou passen. Omdat jouw wensen natuurlijk gedurende de tijd kunnen veranderen, is het boekje dynamisch. Je kunt het dus aanpassen wanneer jij dat wil.
Wist je dat …
… je ook op social media merkt dat de dood meer bespreekbaar wordt? Zo zijn er goedlopende accounts als ‘Ask A Mortician’ (‘Vraag het de uitvaartondernemer’) waarin verschillende thema’s rondom de dood aan bod komen. De Amerikaanse uitvaartondernemer Caitlin Doughty behandelt interessante vragen als ‘Wat gebeurt er met je lichaam als je bent overleden?’ en ‘Waarom ben je bang voor de dood?’ (maar ook: ‘Wat zit er in de tas van een uitvaartondernemer?’). Vind je het interessant? Dan zijn haar TedTalks ook de moeite waard.
Ontmoet Bram!
Misschien vind je het fijn om eens met mij in gesprek te gaan, en je te oriënteren op wat er allemaal mogelijk is. Als uitvaartbegeleider is voor mij de dood ‘doodgewoon’. Ik denk graag met je mee, en kan je verschillende mogelijkheden aanreiken waarvan je misschien niet eens wist dat die er waren. Ook krijg je meteen inzicht in het kostenplaatje. Ook bij het invullen van het wensenboekje kan ik je eventueel helpen. In een laagdrempelig voorgesprek denk ik graag met je mee. Stuur me gerust een mailtje of bel me even, dan kunnen we een afspraak inplannen.